Over project: Clemensstaete
2 July, 2020

Hoe Walther Coppens de Clemenskerk in Waalwijk kocht, en buurtbewoners bij zijn bouwplannen gaat betrekken Walther Coppens kocht de Clemen

Walther Coppens kocht de Clemenskerk in Waalwijk op en is nu druk bezig de kerk te verbouwen tot woonzorgcentrum. Uiterlijk in de zomer van 2023 hoopt hij de deuren van zijn Clemensstaete te kunnen openen.

Als het aan Walther Coppens ligt, krijgt de Clemenskerk een open karakter. Niet voor niets noemt de kerk, die hij vorig jaar namens Eureka Vastgoed kocht, ‘de woonkamer van Baardwijk’. Als de deur open blijft, moet je, zo beseft de 56-jarige ondernemer uit Etten-Leur, de Baardwijkers nauw betrekken bij de bouwplannen in en rondom de kerk. Daarom houdt hij komende zaterdag 4 juli een open dag.

Op zoek naar feedback

Coppens wil niet alleen laten zien wat zijn plannen zijn, hij zoekt vooral feedback. ,,We willen graag op drie vragen een schriftelijk antwoord krijgen. Over welke onderdelen zijn ze enthousiast, waar zitten hun zorgen en aan welke punten moeten we aandacht besteden om het plan goed af te stemmen met de omgeving. De zomer gebruiken we om al die opmerkingen te analyseren, in september of oktober zullen we de buurt op een avond bijpraten wat we hebben gedaan met de reacties.”

Walther Coppens voor de Clemenskerk in Waalwijk dat hij gaat verbouwen tot woonzorgcentrum. Hij hoopt dat in de zomer van 2023 de eerste nieuwe bewoners daar kunnen intrekken.

Walther Coppens voor de Clemenskerk in Waalwijk dat hij gaat verbouwen tot woonzorgcentrum. Hij hoopt dat in de zomer van 2023 de eerste nieuwe bewoners daar kunnen intrekken. © Roel van der Aa

Laten meepraten, het is al in gang gezet. In De Ontmoeting, dat naast de kerk ligt, houdt Coppens keukentafelgesprekken met achttien groepen direct omwonenden. Die zijn deze week afgerond. ,,Puur om te peilen hoe zij, de buren, erover denken en om ideeën op te doen. De gesprekken zijn heel constructief verlopen. De meesten zijn blij met de invulling van dit plan, zowel in de kerk als erbuiten. Het idee dat de kerk openblijft, vinden ze fantastisch.”

Zijn er genoeg parkeerplaatsen?

Er is wel een zorg: zijn er wel genoeg parkeerplaatsen? ,,Dat wordt nog een uitdaging. Ik ga mij best doen om het op te lossen.”

Een kerk kopen om die te transformeren naar een maatschappelijke bestemming, dat zijn dikwijls trajecten van de lange adem. Zeker, zoals in het geval van de Clemenskerk, als het een Rijksmonument betreft.

Als alles goed gaat, hoopt Coppens in de zomer van 2023 het lint van Clemensstaete door te knippen. ,,Dat het lang duurt, zo ervaar ik dat helemaal niet. Dat heeft ook te maken met de manier waarop de gemeente meedenkt: heel constructief. Kennelijk vindt de gemeente het plan dat door het kerkbestuur als beste van de vijf is gekozen ook van een grote maatschappelijke waarde.”

Ik had wel een paar slapeloze nachten van de stikstof­nor­men. Dat is gelukkig geen beletsel. Al ben ik heel benieuwd hoe de omwonenden over het ontwerp zullen denken

Walther Coppens, nieuwe eigenaar van de Clemenskerk in Waalwijk

Desondanks is het een hele papierwinkel – onder meer twaalf onderzoeken moeten er worden doorlopen – voordat Coppens een architect aan het werk kan zetten. ,,Dat is geen punt. Ik had wel een paar slapeloze nachten van de stikstofnormen. Dat is gelukkig geen beletsel. Het gaat dus helemaal goedkomen, al ben ik heel benieuwd hoe de omwonenden erover zullen denken.” Na 4 juli weet Coppens meer.

Veertien appartementen met eigen verpleging

Het interieur van de Clemenskerk krijgt een nieuw aanzicht. Binnen zullen waarschijnlijk veertien woonzorgappartementen worden gebouwd, gericht op de verpleging van de bewoners of mensen die dementie hebben. Daarnaast komt er eerstelijnszorg. Denk aan huisartsen, een fysiotherapiepraktijk, apotheek, wijkverpleegkundigen, maatschappelijk werker of tandarts.

,,Toen we vorig jaar met onze plannen voor de dag kwamen, was er al meteen belangstelling voor”, zegt eigenaar Walther Coppens. In de voormalige pastorie worden de ondersteunende werkzaamheden van de zorgverleners ondergebracht. Coppens wil een huiskamergevoel creëren. Het plan is om aan de achterkant van de kerk een grand-café te bouwen. Coppens’ ideaal: ,,Dat wordt gerund door mensen met een beperking.”

Op de grond achter de kerk komen verschillende woonblokken: zelfstandig wonen met de mogelijkheid om zorg in te kopen en zorgappartementen, zowel huur als koop. Ook weer voor verpleging, of mensen met dementie.

De inloopdag op 4 juli is van 9.00 tot uiterlijk 15.00 uur. Reserveren is noodzakelijk vanwege de coronamaatregelen en kan per mail: info@eurekavastgoed.

Bron